Biszkopt kakaowy
2/3 szklanki mąki tortowej
5 jajek
¾ szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
Krem kajmakowy
1 puszka kajmaku ok. 400 g
1,5 kostki masła (kostka 250g)
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączania blatów
¾ szklanki kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji
24 podłużne biszkopty
Nutella
300 g masy cukrowej
Barwniki spożywcze
Zaczynamy od biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i
ubijamy je na sztywno. Po ubiciu dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając. Po woli
mieszamy i dodajemy żółtka. Mąkę i kakao dodajemy po łyżce podobnie jak cukier,
ale mieszamy szpatułką do połączenia składników. UWAGA! Trzeba to robić bardzo
ostrożnie, aby z jednej strony nie opadło nam ciasto, a z drugiej nie zostały
nam nie połączone składniki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem., nie
smarujemy niczym boków. Wykładamy do tortownicy delikatnie ciasto. Pieczemy w
170oC przez około 35 minut, do uzyskania suchego patyczka.
Gdy ciasto jest gotowe zrzucamy ciasto w tortownicy z
wysokości ok. 50cm na podłogę. Możemy rozłożyć ściereczkę lub ręcznik, które
zamortyzują trochę ten „upadek”. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
W tym czasie mieszamy cukier puder, z cukrem z prawdziwą
wanilią i masłem i ubijamy wszystko na jasną puszystą masę. Gdy osiągniemy
prawie białą barwę masła dodajemy powoli masę kajmakową, ciągle ubijając.
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy kawą
rozpuszczalną, dodatkowo rozcieńczoną wodą. Pomiędzy blatami umieszczamy masę
kajmakową. Wierzch smarujemy Nutellą, dosyć dużo aby nie „przebijał” biszkopt.
Każdy z podłużnych biszkoptów smarujemy do ¾ wysokości i obklejamy nasz tort
dookoła. Tak powstała nasza zagroda dla świnek z błotkiem.
Świnki robimy z masy cukrowej wymieszanej z barwnikami. Tutaj
panuje oczywiście już Wasza inwencja twórcza. Nasze świnki stworzyła Jancia i
przyznam, że były to małe dzieła sztuki, które dodatkowo można było zjeść.
Gotowy tort sprawił masę szczęścia zarówno nam jak i Zuzi, więc i Wam sprawi
masę frajdy. Powodzenia i niech świnki będą z Wami.
- Janek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz